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Influencia de una dieta individualizada en el control de la diabetes mellitus gestacional


Abreviatura:Ginecol Obstet Mex

Rebeca Monroy Torres, Claudia Citlaly Reeves Aguirre, Jaime Naves Sánchez, Alejandro E. Macías

Antecedentes: el control dietético es parte del tratamiento integral de la diabetes mellitus gestacional. Objetivo: evaluar la influencia de una dieta individualizada con 52% de hidratos de carbono complejos de bajo y moderado índice glucémico sobre el control de la diabetes mellitus gestacional. Material y métodos: estudio analítico y longitudinal efectuado en 31 pacientes con diabetes mellitus gestacional del Hospital General Regional de León, entre agosto de 2005 y diciembre de 2006. A partir de las semanas 24 a 26 de embarazo se proporcionó una dieta de 1,700 a 2,000 kcal/día, con 52% de hidratos de carbono complejos y bajo a moderado índice glucémico, 30% de grasas y 18% de proteínas. Mensualmente se evaluó: ingestión dietética, ganancia de peso, porcentaje de peso para la edad gestacional y glucosa; la hemoglobina glucosilada se determinó al inicio y final del estudio. Se registró el peso del neonato al nacer. Resultados: 76% de las pacientes tenía obesidad y 24% sobrepeso. La ganancia de peso promedio al final del estudio fue de 3 kg. Hubo diferencias significativas al comparar la glucosa (146 ± 37 vs 90 ± 5 mg/dL), la ingestión energética (2,800 ± 1,030 vs 1,740 ± 109 kcal/día) y de macronutrimentos, y la hemoglobina glucosilada (7.1 ± 1.2 vs 5.3 ± 0.5%) mensual y final. Al final del estudio 65% de las pacientes consumía una dieta recomendable, en comparación con 14% al inicio. El apego mejoró en los meses finales. Los neonatos pesaron, en promedio, 3,347 ± 385 g. Conclusiones: la dieta prescrita controló la diabetes mellitus gestacional con concentraciones normales de glucosa y hemoglobina glucosilada, y permitió neonatos de peso normal.

Palabras clave: dieta, diabetes mellitus gestacional, recomendaciones, control, hidratos de carbono complejos

Background: Dietetic control is part of an integral therapy to gestational diabetes mellitus. Objective: To evaluate the effect of an individualized diet with 52% of complex carbohydrates of low and moderate glycemic index to control gestational diabetes mellitus. Material and methods: Analytic and longitudinal study in 31 patients with gestational diabetes mellitus in a third level hospital in Leon, Guanajuato, from August 2005 to December 2006. During 4 months, starting on 24 to 26 weeks of pregnancy, patients followed a 1,700 to 2,000 kcal/day diet, with 52% of complex carbohydrates of low and moderate glycemic index, 30% of fat and 18% of proteins. Total diet intake, weight gain, percentage of weight for gestational age, and glucose were measured monthly; glycosylated hemoglobin was measured at the beginning and at the end of the study. The weight of the newborn was registered. Results: Overall, 76% of patients were obese and 24% had overweight. Final weight gain at the end of third trimester was 3 kg. There were significant differences in month-to-month and final comparisons of glucose (146 ± 37 vs 90 ± 5 mg/dL), caloric intake (2,800 ± 1,030 vs 1,740 ± 109 kcal/day) and macronutrients, as well as in glycosylated hemoglobin (7.1 ± 1.2 vs 5.3 ± 0.5%). At the end of the study diet of 65% of patients was recommendable, in comparison with 14% at the beginning. Adherence to diet plan improved in final months. Average newborn weight was 3,347 ± 385 g. Conclusion: An individualized diet here prescribed leads to control of gestational diabetes and to the birth of normal size babies. There were significant differences in the month-to-month comparisons of glucose, weight, caloric intake and macronutrients, as well as in the initial and final glycosylated hemoglobin (7.1 ± 1.2 and 5.0 ± 0.7%). Conclusion: Our results suggest that an individual diet of 52% of complex carbohydrates allowed a satisfactory control of gestational diabetes mellitus, with normal levels of glucose, glycosylated hemoglobin, and weight gain.

Keywords: diet, gestational diabetes mellitus, complex carbohydrates, control, recommendations

 




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